Receptek
Snidlinges Jérce tojás - paradicsommal, Bio Céklalével (tojásban a csoda, reggeli fehérjeforrás)
Ha ti is úgy rajongtok a Snidlingért vagy más néven Metélőhagymáért, mint én bizonyára hozzám hasonlóan mindenhez azt ennétek. Bevallom alig várom a tavaszt, hogy frissen szüretelhessem eme fűszert és ültethessem kiskertembe. Ilyenkor szinte Snidlinget, snidlinggel eszünk, jöhet a snidlinges vajkrém rozskenyérből készült pirítósra, snidlinges tojás, snidlinges krumplipüré, de gazdagon kap a húsleves, és még a túrós csusza is belőle.
Hozzávalók:
3 db Jérce tojás
1 fél marék snidling
1 paradicsom
1 ek. oliva vagy napraforgó olaj
Elkészítése: 1 tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, majd az olaj hozzáadása után, amikor már serceg az olaj, felütjük a tojásokat, amikor félkész rászórjuk a snidlinget majd fedő alatt addig sütjük, amíg a teteje még enyhén ráncos marad, aki keményebben szereti úgy tovább süti. Friss paradicsommal, Kaliforniai paprikával tálaljuk. A jércetojások nagyon értékesek minden gazda számára, kiváló fehérjeforrás.
A reggeli italhoz 2 db friss (bio) céklát fél liter vízzel nutribuletben összeturmixolunk.
Jó étvágyat!
Rostban gazdag zabos-datolyás reggeli süti (keksz) - Homoktövis Magliszttel
Szeretek kísérletezni a konyhában, sütés-főzésnél általában ránézésre szoktam hozzáadni a hozzávalókat, ezt a sütit is így készítettem, de mivel a kislányomnak is bejött ez a rostdús tízórai süti és nem kezdett hangos „pfújj”-ogásba, sőt még másnap is kérte, hogy pakoljak az iskolába belőle, ezért megpróbáltam visszaemlékezni és rekonstruálni a receptet. ?
Hozzávalók:
250 g zabpehely (gluténmentes)
10 dkg mandula (megőrölve)
5 dkg mogyoró
1 marék magozott datolya
2 evőkanál homoktövis magliszt
3 evk. holland zsírszegény, cukormentes kakaópor
4 evk. bio kókuszvirágcukor
1 tojás
1 pohár mandulatej vagy kókusztej
1 evk. zöldbanán liszt
1 kis kanál foszfátmentes sütőpor
Elkészítése:
A mandulát, mogyorót kisebb darabokra vágjuk vagy őröljük, a datolyát két részre osztjuk, egyik felét apróra vágjuk, majd az összes összetevőt egy tálba tesszük és elkeverjük, a legvégén adjuk hozzá a mandulatejet (annyi kell, hogy formázható legyen, ne legyen túl híg ). Majd sütőfóliával kibélelünk egy tepsit, lapos keksz formákat készítünk belőle, - (de akinek jobban tetszik muffin formába is kanalazhatja) - a közepébe finoman belenyomkodunk egyenként egy fél vagy egész datolyát, majd 160 Celsius fokon 20-30 percig sütjük, érdemes többször megnézni. Ez egy kiváló élelmi rostban gazdag reform süti gyereknek, felnőttnek egyaránt reggelire, uzsonnára. (Ha nincs otthon mandula tej, joghurttal is készíthetjük.)
Rügyfakasztó Április: a kerti munkák, tulipánok, cseresznyefa virágzás és Húsvét hava (Húsvétvárás - böjti Csicsókakrém levessel)
ÁPRILIS: A hőmérő higanyszála lassan egyre feljebb kúszik, a kerti munkák és a Húsvét hónapja (hozzáadódhat még egy két tavaszi szülinap és névnap is). A természet napról napra kibontja kincseit, rügyfakadástól a virágzáson át. A cseresznyefa virágzása nem csak Japánban bizonyul nagy látványosságnak, de a magyar gazdák és hobbi kertészek is gyönyörködhetnek a fehér és rózsaszín látványosságban. Szerencsére idén a fagyokat is megúsztuk (remélhetőleg!). A tavaszi napfény mellett már csak az eső hiányzik, - no de ne sírjunk péntekre jó esőt ígérnek! :)
Húsvétig sem maradt már túl sok idő, ideje beszerezni a tojásokat és eltervezni a vendégvárást.
A Húsvétot megelőző böjti időszakra ajánljuk az alábbi könnyű és gyorsan elkészíthető Csicsókakrémlevest (olcsó és húsmentes!)
Csicsókakrém leves recept: (kb. 3 főre)
Hozzávalók:
3 db csicsóka és/vagy 2 kanál ("Újjászületés") csicsókasűrítmény (én mindkettőt használtam de nem kötelező)
1 db édeskömény
3 db zellerszár
3-4 db fokhagyma gerezd
1 db krumpli (nem kötelező)
3 dl zöldségalaplé vagy húslé (lehet kockából is)
2 dl víz (annyi víz, hogy majd ellepje a felkockázott csicsókát)
1 dl tejszín (lehet növényis is)
ízlés szerint, só, bors
dekorálhatjuk csicsóka chipssel, píritott napraforgóval, friss petrezselyemmel, snidlinggel
A csicsókát, édesköményt és 2 db zellerszárat, valamint a krumplit, fokhagymát a zöldségalaplével vagy a húslével megfőzzük, - (ha kockából készítjük annyi vízzel öntjük fel ami még a felkockázott csicsókát, édesköményt, fokhagymát, zellerszárat ellepi, majd ha forr mehet bele a kocka) botturmixal pürésítjük, -(kóstolás után ha szükséges felönthetjük még vízzel, ami főzésnél elpárolgott azt pótoljuk), vékonyan beleszeleteljük a megmaradt 1 db zellerszárat, tejszínnel felöntjük, jól elkeverjük, ízlés szerint só-borsozzuk. Miután egyet-kettőt rottyant levesszük a tűzhelyről és levesbetétnek csicsókachipssel vagy píritott tökmaggal , friss petrezselyemmel, snidlinggel megszórva tálaljuk.
Ha nincs éppen friss csicsóka otthon elkészíthető és/vagy az alábbi csicsókasűrítményből is.
Természetes inulin forrás. Rostban gazdag. E-mentes, Vegán, Laktózmentes, Kazein-mentes, Idegenagyagot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz.
Jó étvágyat!
Kellemes Húsvéti előkészületeket, és Húsvéti Ünnepeket kívánunk!
Szezonális nyári gyümölcsök - gyorsan elkészíthető diétás süteményekkel.
Reform Meggyes Süti Recept
Hozzávalók/4 adag:
2 dl zsírszegény joghurt (Ez lesz a mérőpoharunk is = 1 bögre)
1 bögre zabpehely liszt
1 evőkanál konjac liszt (Fő hatóanyaga, amely az összetevők között a legfontosabb is a glükomannán, amelynek köszönhetően egy több szempontból is értékes élelmiszerről és termékről beszélhetünk. A glükomannán egy vízben oldódó növényi rost, amelynek köszönhetően a konjac számos gyógyhatása és egészségügyi előnye mellett súlycsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik. A vízben oldódó élelmi rostok közül a glükomannán a legkiválóbb, amely egyedülálló módon képes a tömegének többszörösét vízben megkötni.)
1 evőkanál zöldbanán liszt
1 evőkanál Homoktövis magliszt
Másik Bögrébe bele mérjük az előzőleg felsorolt 1-1-1 evőkanál 3-féle lisztet és
Barna rizsliszttel kipótoljuk, hogy 1 teljes bögrét kapjunk
1 bögre Eritritol (igény szerint steviaval vagy bio kókuszvirágcukorral)
1 vanilia rúd (vagy 1 csomag vaniliás cukor – ha ennyi bűnőzés belefér)
1 cs. sütőpor
1 csipet só
2 db tojás
1 dl = ½ bögre napraforgóolaj vagy kókuszolaj
1 evőkanál zsírszegény tejföl
1 marék gluténmentes zabpehely (gyümölcs alá megszórni)
½ kg-1 kg kimagozott meggy
ELKÉSZÍTÉS:
A meggyet megmossuk, kimagozzuk és leitatjuk, kettéválasztjuk. A tésztához valókat összekeverjük. Előszór a lisztet, a cukrot, a vaníliás cukrot és a sütőport. Hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot adagolva, közben kevergetjük. Legvégén az olajat dolgozzuk össze a tésztával, jól elkeverve az egészet. Egy majdnem kenyérállagú tésztát kapunk, melynek színe sötétebb mint a hagyományos fehérlisztes sütiknél, szinte mákosnak tűnik. ?
A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a masszát beleöntjük (óvatosan mozgassuk meg a tepsit, hogy a massza egyenletesen elosztódjon). Mielőtt a tetejét megrakjuk meggyel, megszórjuk zabpehyellyel, hogy ne levesedjen meg a tészta alatta.
Előmelegített sütőben megsütjük (tűpróbáig).
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
tepsi mérete: 30x20 cm
Reformkenyér
Lisztnelküli reform-kenyér , egészséges kenyér az egészséges bélrendszerért Dr. Dörnyei Olga orvos reformkonyhájából ?
Hozzávalók:
150 Gr folyékony német túró ( ha nincs
helyettesíthetjük tejföl és joghurt keverékével)
4 tojás
1/2 teáskanál só
1 zacskó sütőpor
50 Gr tökmag vagy 50 Gr fenyőmag vagy 50 Gr napraforgómag
50 Gr tördelt lenmag
2 evőkanál zabkorpa
3 evőkanál chia- mag
4 evőkanál gluténmentes zabpehely
1 evőkanál úti fűmaghéj
50 Gr dió
1 kiskanál homoktövis liszt (Újjászületés)
Összekeverjük a túrót a tojással, sóval és sütőporral. Majd hozzáadjuk a többi hozzávalókat és összegyúrjuk a tésztát.
Kenyérsütőformában 160 fokon sütjük 50 percig.
Liszt nelküli sütemeny - egeszseges reggeli vagy tizorai / fogyokuras sütemeny / cukorbetegek is fogyaszthatjak
Hozzávalók
400 gr Hokkaido tök vagy sütötök
2 tojas
4 tojasfeherje
2 evökanal homoktövis zsele ( drfitokup)
- finom aromat kölcsönöz neki
40 gr sütöfeherje ( shape republic)
Életmód - Recept.
Reform- Karfiol a karcsú alakért, egészséges vacsora.
Hozzávalók 1 személyre
30 Gr csicsóka- chips=Csicsóka Szirom ( drfitokup)
1 evőkanál homoktövis magliszt ( drfitokup)
50 gr darált mandula
Kókuszolaj
Egy fél karfiol félkeményre megfőzve
Só, bors, kurkuma
A csicsóka szirmot ledaráljuk egy turmix gépben apró morzsákra.
Egészséges reggeli homoktövis maglisztből
Gluténmentes banános muffin homoktövis maglisztből a karcsú alakért ? és az egészséges immunrendszerért!
Hozzávalók:
2 banán
2 Ek homoktövis magliszt
1 Ek mákliszt
40 gr. darált gluténmentes zabpehely darálva
3 Ek stevia vagy 2 Ek erythrit
1 tojás
Szénhidrát-csökkentett Mini- palacsinták,
Cukorbetegek is fogyaszthatják, éhezésmentes karcsúság- Leptin diéta
Hozzávalók 1 - 2 személyre:
1 evökanál lenmagliszt
1 evökanál tápiokaliszt
3 evökanál hajdinaliszt
1 kiskanál "Újjászületés" homoktövismagliszt
1 kiskanál daralt gluténmentes zabpehely
(kedvezően hat a vércukorszintre és salaktalanít)
2 kiskanál Natriumbikarbonat
1 kiskanál darált mandula (a kiegyensúlyozott leptin-szinttért)
1 kiskanál konjak- liszt- ( a karcsúságért és egy kiegyensúlyozott vércukor szintért)
egy csipet só
8 gr Stevia
300 ml víz
1 csipetnyi útifűmaghéj
Összemixeljük a hozzávalókat és serpenyőben kisütjük.
( Én Mini szilikon palacsintaformát használtam).
Aki diétázik az a sütőben is kisütheti.
Reszelt fahéjas almával vagy ízlés szerint fogyaszthatjuk ?.?
Megjegyzés: Aki nem laktózérzékeny, keverhet fele
arányban tejet hozza.
Dr. Dörnyei Olga orvos egészségkonyhája/receptje alapján
Csicsókakrém leves recept: (kb. 3 főre)
Hozzávalók:
3 db csicsóka és/vagy 2 kanál (“Újjászületés”) csicsókasűrítmény (én mindkettőt használtam de nem kötelező)
1 db édeskömény
3 db zellerszár
3-4 db fokhagyma gerezd
1 db krumpli (nem kötelező)
3 dl zöldségalaplé vagy húslé (lehet kockából is)
2 dl víz (annyi víz, hogy majd ellepje a felkockázott csicsókát)
1 dl tejszín (lehet növényis is)
ízlés szerint, só, bors
dekorálhatjuk csicsóka chipssel, píritott napraforgóval, friss petrezselyemmel, snidlinggel
A csicsókát, édesköményt és 2 db zellerszárat, valamint a krumplit, fokhagymát a zöldségalaplével vagy a húslével megfőzzük, – (ha kockából készítjük annyi vízzel öntjük fel ami még a felkockázott csicsókát, édesköményt, fokhagymát, zellerszárat ellepi, majd ha forr mehet bele a kocka) botturmixal pürésítjük, -(kóstolás után ha szükséges felönthetjük még vízzel, ami főzésnél elpárolgott azt pótoljuk), vékonyan beleszeleteljük a megmaradt 1 db zellerszárat, tejszínnel felöntjük, jól elkeverjük, ízlés szerint só-borsozzuk. Miután egyet-kettőt rottyant levesszük a tűzhelyről és levesbetétnek csicsókachips vagy píritott tökmaggal , friss petrezselyemmel, snidlinggel megszórva tálaljuk.
Jó étvágyat!
Üdvözlünk a Homoktövis.hu Konyhájában!
Ha te is Homoktövis rajongó vagy, vagy csak egyszerű háziasszonyként frissítenéd recepttáradat próbáld ki receptjeinket. Receptjeink zömének összeállításában cukrászunk és Olga doktornő (orvosként) is segítségünkre volt, sikeresen bemutatkoztunk a Duna TV/Családbarát Magazin 2016. 01.20-i adásában. Figyeld folyamatosan megújuló receptjeinket, melyeket színes képekkel is dokumentálunk. Jó molyolást, főzöcskét, sok-sok közös családi örömet és nem utolsó sorban jó étvágyat kívánunk! A receptekhez (torta, fagyi, koktélok, limonádék, desszertek, stb.) alapanyagot is találsz nálunk a www.homoktovis.hu-n. Gasztro vonalon kérd üzleti ajánlatunkat! (MÉG TÖBB RECEPTET TALÁLSZ A HOMOKTÖVIS BLOG-ban!!! itt: http://www.homoktovis.hu/blog/ Lazac homoktövis páccal, Derítsük ki, mi az a Homoktövis Fizz, stb.)
Homoktövis Smoothie:
Recept: 1 joghurt, 1 banán, 1 alma, 3 teáskanál fagyasztott Homoktövisbogyó, 2-3 teáskanál méz (ízlés szerint több vagy kevesebb), pár szem szederrel v. erdei gyümölccsel megbolondíthatjuk, de utóbbi nem kötelező! Az összetevőket turmixgép segítségével jól elkeverjük. Pohárba kanalazzuk.
SZEDRES-HOMOKTÖVISES TO GO TURMIX:
Recept: 500 ml növényi tej, pl. rizstej, ha nincs laktózérzékenység lehet tejjel is készíteni
2 evőkanál Fagyasztott Homoktövisbogyó, 1 banán, 1-2 evőkanál méz ízlés szerint, 1 tojás, 2 evőkanál pattogatott amaránt mag, 1 evőkanál szeder vagy erdei gyümölcs. Az összetevőkat turmixoljuk és fogyasztjuk.
REFORM PALACSINTA mézes Homoktövis sziruppal: (15 db nagy méretű, 30 db kis méretű palacsintához)
A tésztához:
2 kávés bögre Teljes kiőrlésű világos búzaliszt,
1 kávés bögre Rozsliszt,
3 kv.bögre tej,
1 kv.bögre víz,
3 tojás,
1/2 teáskanál szódabikarbona,
csipetnyi só,
7 púpos teáskanál nyírfacukor,
pici étolaj (növényi)
Az összetevőket egy tálba tesszük, csomómentesen elkeverjük, majd forróra hevített tapadásmentes palacsinta sütéshez használt serpenyőben pici olajjal kikenve ráöntjük az 1 merőkanál palacsintatésztát, mind két oldalát készre sütjük és így tovább. A végén Mézes Homoktövis sziruppal leöntjük a palacsintát, fügével, banánnal dekoráljuk és melegen tálaljuk. A töltelék lehet még: reszelt alma, pürésített banán, homoktövis, méz keveréke.
Homoktövises Zselés Bomba:
Hozzávalók:
2 evőkanál"Homoktövis Paszta fagylalthoz" (vagy 200 g fagyasztott homoktövis bogyó)
9 g zselatin por
1 kávés csésze Homoktövis instant tea már vízzel és 1 evőkanál mézzel elkeverve
3 evőkanál méz
Csokoládé a tetejére:
1 evőkanál kókuszolaj
1 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
2 evőkanál méz
vagy csak simán gőz fölött megolvasztunk egy tábla étcsokit, 2 dkg vajjal (nem kötelező) elkeverjük és így öntjük rá a már megdermedt zselénkre.
Elkészítése:
1.) A zselatin port a fél liter vízzel duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük a már hozzáadott homoktövis pasztával, és a már bekevert 1 kv.csésze Homoktövis Instant teával, mézzel. (ami nem szabad, hogy túl forró legyen!, addíg kevergetjük míg az összetevők jól elkeverednek, homogenizálódnak (elolvadnak). Végül folyékony állagúnak kell lennie. 2.) Vegye le az edényt a tűzről, és öntse desszertes poharakba, teás csészében is nagyon mutatós lesz! 3.) majd 3-4 órára tegyük hűvös helyre (erkély, hűtő, stb.), addig hűtjük le amíg egy kicsit zselés állagú nem lesz, olyan pudingos, (vagyis már nem folyékony állagú). 4.) a tetejére tehetünk csokimázat: a csokimázhoz szükséges összetevőket egy tálba tesszük, gőzfürdő felett összeolvasztjuk, majd a már lehűtött poharakba töltött homoktövis zselénk tetejére önjük, spatulával elegyengetjük és szintén hűtőbe tesszük (dermedésig). 5.) tálalhatjuk csészében, de kifordíthatjuk egy tányérra is, sőt a zselét előzőleg félbe vághatjuk mielőtt ráöntjük a csokimázat, így alacsonyabb lesz, de többet kapunk belőle (pl. vendégvárásnál ez hasznos lehet). Fogyasztáskor az első kanálnál egy kicsit erősebben kell megtörni a kitinpáncélt, jaj bocsánat csokipáncélját :)) Jó étvágyat kívánunk! Ha fagyasztott homoktövisbogyóval dolgozunk akkor előtte turmixoljuk 300 ml vizzel, így friss gyümölcslét kapunk, de egy finom szitán keresztül (v. sajtvásznon) a pépet külön szedjük. Zselatinpor helyett használhatunk zselatinlapocskákat is, ez esetben 5 zselatin lapot használunk.
Glazúros Homoktövis Mousse Torta:
Ha van kedved kipróbálni valami újat, különleges-et, akkor feltétlenül készítsd el a következő tortát, (bár nem tartozik az egyszerűek közé.)
Az Érdeklődésemet a tortabevonat keltette fele, mely tükrös és valami egészen új. Az összetétel is egészen érdekes: csokoládés piskóta (biskvitt) liszt nélkül, Croustillante” mandulás pralinéval, HOMOKTÖVIS MOUSSE-sal és zselével.
Szükség lesz egy 18-20 cm átmérőjű torta formára, legalább 700 g fagyasztott homoktövis bogyóra.A fagyasztott bogyót kiengedjük, botmixerrel megaprítjuk, áttörjük egy szitán, így kapunk egy pürét, amivel tovább fogunk dolgozni. és elsősorban
Ahhoz, hogy a zselé, megfelelő vastagságú és szépségű rétegű legyen a tortán érdemes legalább 300 g, pürével kezdeni. A fotón látszik, hogy a zselé 2 réteges: a pürét hígíthatjuk egy kis vízzel is, de mivel ez nem jutott eszembe először, úgy egészítettem ki, hogy a passzírozásból visszamaradt törkölyből főztem kompótot abba tettem bele a zselatint és így csináltam „kiegészítést „a zseléhez.
Beáztatunk 6 g zselatin port 30 g hideg vízbe (1:5), a pürébe belekeverünk 70 g cukrot és keverés közben forráspontig hevítjük a cukrot teljes feloldásáig. A zselatint vízfürdő fölött melegítjük meg és hozzátesszük a püréhez. Jól elkeverjük és felöntjük a 18-20 cm formába. (ha fémből van a forma, akkor fedjük le a belsejét sütőfóliával, de ha szilikonos v. teflonos a forma, akkor nem szükséges) ez csak azért kell, hogy könnyebb legyen kivenni a zselét). Hűtsük le olyan hőmérsékletig, amelynél leendő zselénket már be tudjuk tenni a fagyasztóba anélkül, hogy elrontanánk azt. Pár órára ott tartjuk, pihentetjük.
Én 3 tojással csináltam, de ez soknak bizonyult. A biskvitt túl magasra sikerült, annak ellenére , hogy a sütőből kivéve már kissé leengedett a magassága, de a homoktövis tortához túl magas volt. Én félbe vágtam és a felét egyszerűen teával megettem. Így is finom, de a 18 cm-s formához elég a 2 tojás.
Felmelegítjük a sütőt 180 C fokra. Beletesszük a formába a sütőpapírt. 45 g étcsokoládét és 20 g vajat felolvasztunk vízfürdő fölött . Egyenként hozzátesszük a sárgáját a tojásnak, minden alkalommal jól elkeverve. A fehérjét kemény habbá verjük 27 g cukor hozzáadásával . folytatjuk a habverést megfelelő sűrűség és fénylés eléréséig. Annyira nem kell igyekezni, hogy túl verjük. A fehérje akkor kész, ha nem esik ki egy fejjel lefelé fordított pohárból. Szilikon v. teflon lapátkával óvatos, építő mozdulatokkal alulról-fölfelé hozzákeverjük a fehérjét a csokoládé-vaj-sárgája keverékhez. (igyekezzünk megőrizni a tészta lazaságát, levegősségét) Beleöntjük a kész tésztát a formába, elegyengetjük és már tesszük is a sütőbe. kb. 15 perc alatt sül ki. Az első 10 percben nem szabad kinyitni a sütőt. Tűpróig sütjük . A biskvittnek levegősnek, puhának, ropógosnak kell lenni. A sütőből kivesszük hűlni hagyjuk, egy kicsit összeesik ne ijedjünk meg. Ezután hozzá kezdünk a
Croustillante” mandulás pralinéhoz:
Először is a Pralinéről:
Ezt a cukrászati komponenst, általában a cukorkákba, süteményekbe, csokoládékba teszik. Durván mondva ez dió paszta karamellel.
Általában a pralinét 200 g mandulából csinálom , általában sok lesz belőle , de jól tárolható szükség esetén és jól felhasználható a desszertekben.
Fogjuk a 200 g mandulánkat , melegítsük fel a sütőben 120 C fokon, vastag falú lábosba teszünk 150 g cukrot, beleöntünk 35 g vizet, kevergetjük a cukrot feloldódásáig és felforrásig. Folytatjuk a főzést közepes tűzön 116 C fok -ig vagy míg próba alapján puha gömböt nem kapunk. (A próbát úgy csináljuk , hogy a kanállal kiveszünk egy kis szirupot, gyorsan lehűtjük jeges vizzel és a kanálról levéve a szirupot próbálunk egy kis golyóvá formázni, amely könnyen nyomható , formázható, ha sikerült akkor jó!). Következő lépés: ebbe a felfőzött szirupba betesszük a forró mandulát és állandóan keverve együtt főzzük tovább, ez valamennyi időt vesz igénybe, türelem kell hozzá. Először a mandulák bevonódnak cukorhéjacskával majd a cukor megolvad és barna színű lesz és nyúlós konzisztenciájú. Így megkaptuk a mandulát karamellben. Kirakjuk őket étolajjal kent papírra a kisütéshez vagy szilikonszőnyegecskére a sütéshez. Teljesen lehűtjük. Beletesszük a botmixer poharába (elég nagy teljesítményű kell, hogy legyen) . Aprítjuk paszta állagig, ez nem azonnal következik be eleinte nagyobb darabok lesznek, majd fokozatosan kisebb míg végül a mandulából kezd kiválni az olaj és itt meghatározott időpontban a szükséges pasztaszerű konzisztenciát kapjuk. A pralinét tegyük bele egy dunsztos üvegbe, zárható kupakkal fedjük és sötét, hűvös helyen tartsuk.
Maga a Croustillante, francia szó: croustillante azt jelenti, hogy a fogakón csikorgó, ezzel lényegében mindent elmondtunk. Ez a desszertünkben a ropógós,c sikorgós réteg. Rendszerint az összetétele tartalmaz: pralinét, ostya darát és csokoládét. Használhatunk ostyadarához kész ostyát a boltból vagy pl. reggelizéshez használt kukorica pehely is jó megőrölve. Így erre a ropogós rétegre vízfürdő fölött vagy mikroban felmelegítünk 30 g étcsokit, elkeverjük 66 g pralinével és hozzáadunk 28 g aprított ostyát vagy kukoricapelyhet, elkeverjük. Egyenletesen felhordjuk a biskvittre és eltesszük a fagyasztóba.
Homoktövises Mousse:
6 g zselatin port beáztatunk 30 g hideg vizbe, 2 tojás sárgáját és 75 g cukrot beleteszünk az edénybe, vizfürdő fölé tesszük és jól elkeverjük mixerrel. A tömeg térfogatában megnövekszik és kifehéredik. Másik edényben 125 g homoktövis pürét felforralunk, a keverést nem szüntetve, vékony sugárban hozzáöntjük a püréhez és a sárgájához. Levesszük a vizfürdőről és tovább habosítjuk, míg a massza teljesen ki nem hűl. Melegítünk 35 g invert szirupot, mixerrel tiszta száraz habverővel felverjük a 2 tojásfehérjét kemény habbá, vékony sugárba beleöntjük a szirupot és megfelelő sűrűségig tovább habosítjuk. Feloldjuk a zselatint vizfürdő fölött v. mikroban és vékony rétegben öntjük bele a fehérjébe, közben nem állunk le a keveréssel. Külön edényben felverünk 200 g 33 %-kos tejszínt stabilitásig. Szilikon lapátkával a szerkezetét megőrizve beletesszük a felvert fehérjét a Homoktövis és tojássárgája masszába és hozzá a felvert tejszínt.
Torta összerakása:
A korszerű „mousse-os” tortákat leggyakrabban fejjel lefelé rakják össze, mi is így csináljuk, előkészítjük a formát. Ehhez egy 20 cm átmérőjű formát használunk. A formát gyúródeszkára tesszük, kibéleljük sütőfóliával , fontos, hogy simák legyenek a felületek (ne legyenek papírgyűrődések, mert ezt a glazúr nem tudja majd kijavítani). Az oldalára célszerű polietilén csíkot rakni. A mousse ne folyjon ki a széleken és h. hamarabb nyerje el az állagát, célszerű az előkészített formát 10 percre a
fagyasztóba rakni. Ez alatt az idő alatt elővesszük a fagyasztott zselénket és kivesszük a formájából. Erre a célra én a következő módszert használtam hajszárító forró sugarával megmelegítettem a forma falait 1-2 perc alatt. Kivettem a zselét a formából és levettem róla a fóliát /polietilén csíkot. A másik, előkészített formába beleöntjük a mousse-nak a felét , rátesszük a fagyasztott zselét, aminek a szélei egy kissé elsüllyednek a mouss-ban, oda öntjük a mousse második részét, felülről rátesszük a fagyaszott biszkvitett a ropógós rétegével lefelé és kicsit belenyomjuk a mousse-ba. Betesszük a fagyasztóba 4-5 órára, de jobb egy egész éjszakára.
Glazúr (bevonat) Homoktövisből:
Ezt lehet másnap reggel csinálni, azelőtt , hogy leöntjük vele a tortát.
Hozzá 8 g zselatin port beáztatunk 40 g hideg vizbe. Felmelegítünk 100 g fehér csokoládét. Felmelegítjük forrásig a 20 %-kos tejszínt. Ugyancsak forrásig hevítjük a 100 g homoktövis pürét, 50 g cukrot és 100 g invert szirupot. A tejszínt és a homoktövis masszát összekeverjük. Elkeverjük a zselatint, hozzáadjuk a kapott keverékhez, átkeverjük. Hozzáadjuk a csokoládét. Aprítjuk a botmixerrel v. darálóval. Ha sok buborék keletkezett akkor szitán átengedjük. Lehűtjük 28-30 C fokig.
Ha véletlenül túlságosan lehűlne, akkor vízfürdő fölött visszamelegíthetjük úgy, hogy 15 másodpercet melegítünk, utána levesszük, keverjük, újra melegítünk , újra keverjük…. Színezéket nem használtunk, mert a homoktövis maga adja meg a bevonat szép narancsos színét.
Utólsó előtti lépés: Ez a legveszélyesebb, mert ettől nagyban függ a torta kinézete.
Mi most leöntjük a tortát a glazurral (bevonatozzuk), a glazurt munkahőmérsékletre melegítjük. Előtte előkészítjük a környezetet, ahol dolgozni fogunk. Egy tálcán v. tálon fogunk dolgozni, ill. önteni egy hálón keresztül. Kivesszük a tortát a fagyasztóból, óvatosan kiszabadítjuk a formából , rátesszük a biszkvites dunsztos üvegre lefelé, levesszük a sütőfóliát és elkezdjük önteni a glazúrt a tortára, igyekezzünk jól eloszlatni valamivel és gyorsan, hogy ne szívódjon be. A tortáról ez lefog folyni és a maradékot összegyűthetjük és megehetjük , ha véletlenül túl sok lenne, akkor más sütit is bevonhatunk vele.
Torta díszítése (utólsó lépés):
Díszíteni lehet őröt mandulával és temperált csokoládéval, feltétlenül próbáljátok ki, ez egy isteni torta! (bár nem könnyű az elkészítése, kezdő háziasszonyoknak nem ajánlott)
Recept hozzvalók:
HOMOKTÖVIS ZSELÉ:
Fagyasztott v. friss Homoktövisbogyó: 300 g v. 2 evőkanál Homoktövis Paszta
Zselatin: 6 g
víz: 30 g
cukor : 70 g
Csokoládé piskóta (biskvit) liszt nélkül:
tojás: 2 db
étcsokoládé: 45 g
tejszín: 20 g
cukor : 27 g
MANDULÁS PRALINÉ:
mandula: 200 g
cukor: 150 g
víz: 35 g
„Croustillante” mandulás pralinéval:
mandulás praliné: 66 g
étcsokoládé: 30 g
darált nápolyis ostya (összetörve): 28 g
HOMOKTÖVIS MOUSSE:
tojás: 2 db
homoktövis püré: 125 g
zselatin: 6 g
víz: 30 g
invert szirup: 35 g
33%-kos tejszín: 200 g
Glazúr (bevonat) Homoktövisből:
fehér csokoládé: 100 g
homoktövis püré: 100 g
cukor: 50 g
invert szirup: 100 g
zselatin: 8 g
víz: 40 g
legalább 20 %-kos tejszín: 70 g
Kiegészítők a díszétéshez:
étcsokoládé a díszítéshez: 50 g, darált mandula: 30 g
(A torta Elkészítési ideje: 3,5 óra)
Hajdinás-Homoktövises muffin:
Hozzávalók:
1 evőkanál Homoktövislé (vizzel elkevert, mézzel ízesített Homoktövis Instant Teából, v. pasztából 1 kis kanál)
1 bögre tej (lehet növényi is)
1 bögre búzaliszt
¾ bögre teljes kiőrlésű tönköly v. rozsliszt
½ bögre nyírfacukor
2 evőkanál sütőpor
1 evőkanál szódabikarbona
½ evőkanál só
2 evőkanál növényi olaj
4 szem füge (aszalt beáztatva, apróra vágva)
1 alma (megházmozva, apró kockákra vágva)
fél bögre víz
1 nagy tojás
1+3/4 bögre hajdina
1 bögre homoktövisbogyó (mézes csemegéből)
A hajdinát mielőtt megfőzzük picit megpiritjuk, majd fél keményre főzzük. Az összetevőket csomómentesen elkeverjük, muffin formába öntjük, majd Előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.
A nyers ételek kedvelőinek pedig:
Cékla-alma-homoktövis salátát ajánlanánk:
Hozzávalók: 1 cékla, 1 azonos méretű alma a legkisebb lyukú reszelőn lereszelve + 4-5 szem homoktövis gyümölcs, elkeverjük és tálaljuk
Homoktövises energia szelet:
Hozzávalók:
10 szem datolya
1 marék homoktövisbogyó
1,25 dl langyos víz
1 ek. méz
3 ek. szezámmag (pirítva)
1 bögre zabpehely v. zabkeksz darálva
0,5 tk fahéj
frissen reszelt szerencsendió (ízlés szerint)
Elkészítése:
Tegyük egy kis lábasba a felvágott datolyát, a vizet, a mézet és a fűszerreket. Fedjük le és főzzük kb. 12 percet, amíg az aszalványok teljesen meg nem puhulnak.
20 perc alatt hűtsük szoba hőmérsékletűre.
Egy aprítóban aprítjuk fel a zabpelyhet, v. zabkekszet, és egy evőkanálnyi szezámmagot, ezután adjuk hozzá a gyümölcsös keveréket most beletéve a Homoktövist. Aprítsuk addíg , amíg jól formázható masszát nem kapunk. Ha kell , pótoljuk a vizet. Nedves kézzel formázzunk golyókat, és forgassuk meg a pirított szezámmagban. Néhány órára rakjuk a hűtőbe, és már fogyasztható is! (Datolya helyett lehet fügét, aszalt sárgabarackot stb. is használni…) Nekem személy szerint zabkeksszel jobban bejött, mint zabpehellyel :)
A receptekhez Homoktövis gyümölcsöt ill. belőle készült más alapanyagokat (pl. Homoktövis paszta fagyihoz, stb., készítményeket itt találhatsz: www.homoktovis.hu
Hozzávalók:
4 evőkanál zselatin
1 csésze hideg víz
1 1/2 csésze forró víz
2 csésze cukor v. nyírfacukor
1/2 - 1 csésze Homoktövis Lésűrítmény (sárgás barna), ízlés és szín szerint használhatunk Homoktövis Lésűrítményt Pirosszőlőhéjkivonattal (piros színű lesz ekkor) vagy Homoktövis Instant Teából készítünk egy mézes Homoktövis gyümölcslét (sárga)
Extra cukor a bevonathoz
(1 csésze = 250 ml)
Elkészítése:
Mézes Homoktövis csemege:
...ezt szirupként (teához, limonádéhoz, palacsintához, stb., de turmixolva kicsi kukorica keményítővel v. tápióka keményítővel öntetként is használhatjuk akár vadhúsok mellé)
Elkészítése: Méz és Homoktövisbogyó 1:1 arányú keveréke, hűtőben tárolandó!
Leírás:
HOMOKTÖVIS ÉLETERŐ azonnal oldódó granulátum C-vitaminnal étrend-kiegészítő. Nettó tömeg: 70 g. A készítmény nemesített homoktövis gyümölcséből készült kíméletes eljárással.A homoktövis régóta ismert és több évtizedes titkos nemesítés után újra felfedezett növény. A homoktövis támogatja a szervezet természetes védekező rendszere normál működését és bőrünk egészségét. A C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere folyamatokhoz, valamint a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez. Nem kell nehéz üvegeket cipelned! Könnyen elfér egy női retikülben vagy egy sporttáskában. Egy pohár vizben 2-3 teáskanállal elkeverve (ízlés szerint édesítve) ihatod , sportolás előtt, közben, után, otthon vagy az irodában, kórházban vagy utazásnál, ünnepek alkalmából vagy a hétköznapokban. Cukor nélkül készítjük, a Homoktövis íze fanyar savanykás, így jól passzol hozzá a méz, de ízesítheted nyírfacukorral, barnacukorral, erithritollal vagy amivel szeretnéd. Koktél alapnak is kiváló: pl. variálhatod édes ananászlével , banánnal....bármilyen édes gyümölccsel. Szívvel készült csak Neked! Kapható: a Gyógynövény Szaküzletekben, Bioboltokban, Homoktövis Mintaboltban (1145 Bp. Thököly út 117. tel:363-2244) vagy a www.homoktovis.hu webáruházban, itt:
KOKTÉLOKHOZ, LIMONÁDÉKHOZ VAGY CSAK A FORRÓ NAPOKRA KÉSZÍTSÜNK HŰSÍTŐ HOMOKTÖVISES , ÁFONYÁS, STB. JÉGKOCKÁKAT:
Megéri elkészíteni, isteni elhörpölni egy ilyen jégkockával készített limonádét az izzasztó nyári napokon
Hozzávalók: friss vagy fagyasztott homoktövisbogyó, Élet Erő Homoktövis Instant tea, tisztított víz (de nem ásványvíz), jó a csapvíz is, de előtte forrald fel és hűtsd le. (De készítheted bármilyen gyümölccsel ami a kertedben terem, én szedtem még egy kis málnát és kökényt is a piros színű jégkockák elkészítéséhez ill. itt Fekete Áfonya-Szeder instant teát használtam. Elkészítése: Homoktövis instant teát elkevered vízzel, egy flakon ami 70 g-os kb. 2-2,5 liter homoktövis ital elkészítéséhez elegendő. Tehát a teljes 70 g-os flakon tartalmát elkeverem tiszta vizzel, ha van friss homoktövis bogyónk v. fagyasztott, még a leöntés előtt beledobok minden egyes kis rublikába egy-két szemet majd ráöntöm a Homoktövis teánkat, úgyan így készül a piros bogyós változat is csak ott málnát használtam és fekete áfonya instant teát. Mehet is a fagyasztóba! Mikor már jól megdermedt elővehetjük és indulhat a parti vagy vendéglátás! Ízre és látványra sem utolsó, vendégeid pedig biztosra vehetik a törődést és kényeztetést!
A homoktövis-Író (vagy kefír)-Sárgarépalé recptje:
A homoktövis-Író(vagy kefír)-Sárgarépalé receptje:
200 ml író (vagy kefír)
50 g homoktövisbogyó
50 ml sárgarépalé
Méz/Cukor ízlés szerint
A homoktövisbogyót megmossuk jó alaposan, 1 evőkanál vízzel elturmixoljuk. Majd egy sajtszűrön vagy szitán/gézen átszűrjük. Az átszűrt levet egy tálba öntjük sárgarépalével és a cukorral (eritrit, nyírfacukor, barnacukor, stb.) jól elkeverjük, habverővel elkeverjük az írót (vagy kefírt), nagy pohárban tálaljuk. Ha nem akarunk pepecselni túl sokat akkor gyorsabban elkészíthetjük, ha bogyó helyett Élet Erő Instant teát használunk a recepthez.
Megéri elkészíteni, isteni elhörpölni egy ilyen jégkockával készített limonádét az izzasztó nyári napokon.
Hozzávalók: friss vagy fagyasztott homoktövisbogyó, Élet Erő Homoktövis Instant tea, tisztított víz (de nem ásványvíz), jó a csapvíz is, de előtte forrald fel és hűtsd le. (De készítheted bármilyen gyümölccsel ami a kertedben terem, én szedtem még egy kis málnát és kökényt is a piros színű jégkockák elkészítéséhez ill. itt Fekete Áfonya-Szeder instant teát használtam. Elkészítése: Homoktövis instant teát elkevered vízzel, egy flakon ami 70 g-os kb. 2-2,5 liter homoktövis ital elkészítéséhez elegendő. Tehát a teljes 70 g-os flakon tartalmát elkeverem tiszta vizzel, ha van friss homoktövis bogyónk v. fagyasztott, még a leöntés előtt beledobok minden egyes kis rublikába egy-két szemet majd ráöntöm a Homoktövis teánkat, úgyan így készül a piros bogyós változat is csak ott málnát használtam és fekete áfonya instant teát. Mehet is a fagyasztóba! Mikor már jól megdermedt elővehetjük és indulhat a parti vagy vendéglátás! Ízre és látványra sem utolsó, vendégeid pedig biztosra vehetik a törődést és kényeztetést!