Homoktövis

A homoktövis (Hippophae rhamnoides) vadon termő változata több mint ezer éve őshonos nemcsak Ázsia északi részén, hanem Európában a Duna deltától Finnországig, így Magyarországon is. Már a VIII. század

homoktövis

ban klasszikus Tibeti gyógyszerként jegyezték fel. Az igazi jelentőségre a 40 éves növénynemesítési munka és intenzív klinikai vizsgálat után tett szert Oroszországban és Kínában. A nemesített fajták vitamin és esszenciális nyomelem tartalma nagyságrendekkel magasabb, mint a vadon termőké. A 2-4 méter magasra növő tövises ágú cserje lédús bogyószerű termése, számos értékes hatóanyagot tartalmaz. A homoktövis, (latin neve: Hippophae rhamnoides) az egyik legrégebben használt gyógynövény, az "egészség tárának" is hívják.
C-vitaminból a homoktövis többet tartalmaz, mint a zöldségek és gyümölcsök többsége. E-vitamin és karotin tartalmát tekintve, az első helyet foglalja el. Száznál több biológiailag aktív komponenst tartalmaz. Az utolsó évtizedben ebből kifolyólag a homoktövis olajat keleten hivatalos gyógyszerként ismerik el. Nyugaton napjainkig egészségvédő, betegség megelőző, általános erősítő a szervezet ellenállását fokozó szerként ismerik. Alkalmazásáról eleddig több száz tudományos publikáció készült. Az EFSA szerint - ideiglenesen - tehető állítás: "A homoktövis javíthatja immunrendszerünk működését és hozzájárulhat bőrünk egészségéhez."

homoktövis

A homoktövis sokoldalú gazdag összetétele

A homoktövis bogyójában igazoltan a következő fiziológiailag hatékony anyagok fordulnak elő: A-, C-, B1-, B6-, E és K-vitamin, karotinoidok, bioflavonoidok (pl. likopin), szerves savak (alma-, oxál-, borostyánsav), trigliceridek, glicerophospholipidek, phytoszterolok, po­li­fenol-összetevők, ásvá­nyi anyagok (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co).

Fontos a nemesített alapanyagok használata!

A vadon termő- (Alpok, finnországi tópartok, Duna-delta stb.) és a gyengén nemesitett- (volt NDK , Mongólia, Kina területén) homoktövis, - mint élelmiszer jellegű vitaminforrás és népgyógyászti anyag - (pl.Tibetben) közismert. Igazi jelentőségre több mint hatvan évre visszanyúló növénynemesítés (Lisza-venkó Intézet az Altájban, 130 új fajta) és a 70-es 80-as évek orosz, valamint a 80-as 90-es évek kanadai intenzív kísérleti és klinikai vizsgálatai után tett szert, vált elfogadottá a fitoterápiában. Azóta nemzetközi szinten is számos kutatás folyik párhuzamosan a növény hatásainak vizsgálatára. A vállalkozás által Szibériából behozott nemesített szaporítóanyagú ültetvényeken (főleg Kelet-Magyarországon) termelt nemesített homoktövisnél a nemesítésnél a nemesítés során megszűnt a tüskésség, a 100db bogyó tömege 8-15g-ról 70-90g-ra,a szárazanyagtartalom 6%-ról 22%-ra,a C-vitamin tartalom 100mg%- ról 2700mg%-ra, az olajtartalom 4%-ról 8,5% fölé nőtt, ezen belül az össz karotinoid tartalom 3mg%-ról átlag a negyvenszeresére nőtt, a szinanyagok mennyisége százszorosra s az össz tokoferol is a többszörösére nőtt. A nemesített homoktövisből készült termékek többszörös hatóanyag koncentrációval rendelkeznek a hagyományos, vadon termő homoktövishez képest.