Dr. Fitokup Kft. Média megjelenések

Nyilatkozat Közzététele:

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a Dr. Fitokup Kft. alapító tulajdonosa, ügyvezető igazgatója: prof. Dr. Dörnyei JÓzsef 2023. 03. 11-én elhunyt. A 33 éve sikeresen működő céget emlékét megőrizve a család viszi tovább.

 

Cégünk, a Dr. Fitokup Kft. - Magyarország piacvezető homoktövis gyártója

Cégünk 1989-ben alakult kutatás-fejlesztéssel, és természetes alapanyagokból készült étrendkiegészítők és vitamintartalmú készítmények előállításával és értékesítésével foglalkozó vállalkozás. A vállalkozás célja, hogy kiváló ár/érték arányú, komplex hatóanyag-tartalmú, kiváló minőségű termékek fejlesztésével hozzájáruljon a termékeket fogyasztók egészségének megőrzéséhez és támogatásához. A vállalkozás Prof. Dr. Dörnyei József és felesége, Dr. Dörnyei Józsefné több évtizedes kutatói tevékenységének eredményeire építve elkötelezetten fejleszti az emberek egészségének támogatásához szükséges étrendkiegészítőket és komplex hatóanyagtartalmú készítményeiket Szibériából származó nemesített homoktövisből és más fontos- és értékes gyógynövényekből.

Prof. Dr. Dörnyei József

A kémiai és a műszaki tudományok kandidátusa, címzetes egyetemi docens és tanár, a Buddr fitokup kft - homoktövisapesti Műszaki Egyetem "Élelmiszeripari Folyamatok és Berendezések" doktora. Diplomáját a Moszkvai Állami Élelmiszeripari Egyetemen szerezte 1971-ben, élelmiszer és vegyi folyamatok komplex gépesítése és automatizálása szakterületen. Később levelező aspirantúra keretében élelmiszeripari műveletek, gépek és berendezések, élelmiszerkémia, élettan, kolloidkémia, biokémia és biofizika területeken folytatta tanulmányokat. 1988-ban kandidátusi fokozatot szerzett.  A homoktövisre Oroszországban, űrhajósoknak való élelmiszerek fejlesztések közben bukkant, onnan vett részt annak nemesítési folyamatában és akkor vette kezdetét a nemesített homoktövisből készült készítmények fejlesztése.

Magyarországon a hetvenes években a Szabolcstejnél tevékenykedett élelmiszeripari kutatóként, ahol gyártásfejlesztés, tejpor-, túró- és túródesszert üzemek létesítése és gyártmányaik fejlesztése volt a feladata. A nyolcvanas évtizedben a Compack Rt.-nél technológiai osztályvezető, később fejlesztési igazgató lett, ahol kávé, tea, só, fűszer és gyógynövény termékek fejlesztésével foglalkozott. 1989-ben ugyancsak kutató feleségével megalapította a Dr. Fitokup kft-t, ami immár 28 éve gyártja és forgalmazza több országban is ismert és elismert nemesített homoktövisből és egyéb gyógynövényből készült termékeit. Dr. Dörnyei József 12 megadott szabadalomban szerepel feltalálóként, tudományos publikációinak és konferencia előadásainak száma meghaladja a 120-at. Kutatási munkássága elismeréseként 2012-ben a Jedlik Ányos Díj kitüntetettje.

A Jedlik Ányos Díj a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által adományozott, a 16/1996. (III. 20.) IKM rendelettel alapított szakmai díj, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismeréseként adományozható.