Rügyfakasztó Április: a kerti munkák, tulipánok, cseresznyefa virágzás és Húsvét hava (Húsvétvárás – böjti Csicsókakrém levessel)

ÁPRILIS: A hőmérő higanyszála lassan egyre feljebb kúszik, a kerti munkák és a Húsvét hónapja (hozzáadódhat még egy két tavaszi szülinap és névnap is). A természet napról napra kibontja kincseit, rügyfakadástól a virágzáson át. A cseresznyefa virágzása nem csak Japánban bizonyul nagy látványosságnak, de a magyar gazdák és hobbi kertészek is gyönyörködhetnek a fehér és rózsaszín látványosságban. Szerencsére idén a fagyokat is megúsztuk (remélhetőleg!). A tavaszi napfény mellett már csak az eső hiányzik, – no de ne sírjunk péntekre jó esőt ígérnek! 🙂

Húsvétig sem maradt már túl sok idő, ideje beszerezni a tojásokat és eltervezni a vendégvárást.

A Húsvétot megelőző böjti időszakra ajánljuk az alábbi könnyű és gyorsan elkészíthető Csicsókakrémlevest (olcsó és húsmentes!)

Csicsókakrém leves recept: (kb. 3 főre)

 

Hozzávalók:

3 db csicsóka és/vagy 2 kanál (“Újjászületés”) csicsókasűrítmény (én mindkettőt használtam de nem kötelező)

1 db édeskömény

3 db zellerszár

3-4 db fokhagyma gerezd

1 db krumpli (nem kötelező)

3 dl zöldségalaplé vagy húslé (lehet kockából is)

2 dl víz (annyi víz, hogy majd ellepje a felkockázott csicsókát)

1 dl tejszín (lehet növényis is)

ízlés szerint, só, bors

dekorálhatjuk csicsóka chipssel, píritott napraforgóval, friss petrezselyemmel, snidlinggel

A csicsókát, édesköményt és 2 db zellerszárat, valamint a krumplit, fokhagymát a zöldségalaplével vagy a húslével megfőzzük, – (ha kockából készítjük annyi vízzel öntjük fel ami még a felkockázott csicsókát, édesköményt, fokhagymát, zellerszárat ellepi, majd ha forr mehet bele a kocka) botturmixal pürésítjük, -(kóstolás után ha szükséges felönthetjük még vízzel, ami főzésnél elpárolgott azt pótoljuk), vékonyan beleszeleteljük a megmaradt 1 db zellerszárat, tejszínnel felöntjük, jól elkeverjük, ízlés szerint só-borsozzuk. Miután egyet-kettőt rottyant levesszük a tűzhelyről és levesbetétnek csicsókachipssel vagy píritott tökmaggal , friss petrezselyemmel, snidlinggel megszórva tálaljuk.

 

Ha nincs éppen friss csicsóka otthon elkészíthető és/vagy az alábbi csicsókasűrítményből is.

    Természetes inulin forrás. Rostban gazdag. E-mentes, Vegán, Laktózmentes, Kazein-mentes, Idegenagyagot, színezéket vagy tartósítószert nem tartalmaz.

Jó étvágyat!

Kellemes Húsvéti előkészületeket,  és Húsvéti Ünnepeket kívánunk!