A zselatin port a fél liter vízzel duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük a már hozzáadott homoktövis pasztával, és a már bekevert 1 kv.csésze Homoktövis Instant teával, mézzel. (ami nem szabad, hogy túl forró legyen!, addig kevergetjük míg az összetevők jól elkeverednek, homogenizálódnak (elolvadnak). Végül folyékony állagúnak kell lennie.
- A zselatin port a fél liter vízzel duzzasztjuk, majd lábasban közepes hőmérsékleten felmelegítjük a már hozzáadott homoktövis pasztával, és a már bekevert 1 kv.csésze Homoktövis Instant teával, mézzel. (ami nem szabad, hogy túl forró legyen!, addíg kevergetjük míg az összetevők jól elkeverednek, homogenizálódnak (elolvadnak). Végül folyékony állagúnak kell lennie.
- Vegye le az edényt a tűzről, és öntse desszertes poharakba, teás csészében is nagyon mutatós lesz!
- Majd 3-4 órára tegyük hűvös helyre (erkély, hűtő, stb.), addig hűtjük le amíg egy kicsit zselés állagú nem lesz, olyan pudingos, (vagyis már nem folyékony állagú).
- A tetejére tehetünk csokimázat: a csokimázhoz szükséges összetevőket egy tálba tesszük, gőzfürdő felett összeolvasztjuk, majd a már lehűtött poharakba töltött homoktövis zselénk tetejére önjük, spatulával elegyengetjük és szintén hűtőbe tesszük (dermedésig).
- Tálalhatjuk csészében, de kifordíthatjuk egy tányérra is, sőt a zselét előzőleg félbe vághatjuk mielőtt ráöntjük a csokimázat, így alacsonyabb lesz, de többet kapunk belőle (pl. vendégvárásnál ez hasznos lehet). Fogyasztáskor az első kanálnál egy kicsit erősebben kell megtörni a kitinpáncélt, jaj bocsánat csokipáncélját :)) Jó étvágyat kívánunk! Ha fagyasztott homoktövisbogyóval dolgozunk akkor előtte turmixoljuk 300 ml vizzel, így friss gyümölcslét kapunk, de egy finom szitán keresztül (v. sajtvásznon) a pépet külön szedjük. Zselatinpor helyett használhatunk zselatinlapocskákat is, ez esetben 5 zselatin lapot használunk.
vagy csak simán gőz fölött megolvasztunk egy tábla étcsokit, 2 dkg vajjal (nem kötelező) elkeverjük és így öntjük rá a már megdermedt zselénkre.