Koktél/Limonádé Kisokos ( Fizz, Sorbet, stb. mi mit jelent?)
Ha nyár akkor nem árt tisztába lenni a koktél-limonádé abc-vel, elkészítéseinek alapjaival, variációival. Először vizsgáljuk meg az alapfogalmakat.
Ahogy a koktélok összetétele, úgy elnevezésük is elsősorban a fantázia dolga, de vannak konvenciók, melyek a saját kreációk elnevezését is segíthetik. Bizonyos kifejezések alkalmazásával (többé-kevésbé) utalni lehet az ital karakterére, díszítésére, az elkészítés vagy éppen a felszolgálás módjára.
Blazer: forró ital, amelyet a felszolgálás előtt meggyújtanak; szinte teszőleges formájú, de hőálló pohárban szolgálják fel
Bólé (Cup): gyümölcsből, borból és pezsgőből készült ital; rendszerint hűtve, széles szájú fülespohárból fogyasztják, kiskanál is jár hozzá
Cobbler: gyümölcsöt tartalmazó, csekélyebb alkoholtartalmú hosszú ital, amelyet sok tört jéggel (többnyire keverőpohárban) készítenek, s (esetleg) szódával vagy pezsgővel öntenek fel; magas, egyenes vagy széles szájú talpas pohárban kínálják; rendszerint szívószál és kiskanál is jár hozzá
Collins: citromot tartalmazó, hosszú, frissítő ital, melyet szódával, vagy más szénsavas alkoholmentes higítóval öntenek fel; általában hosszú, egyenes vagy enyhén szélesedő, némely esetben talpas pohárban készítik és kínálják (a Collins lényegében a Sour amerikai megfelelője)
Cooler: enyhén édeskés hosszúital, amit legtöbbször erősen hűtött gyömbérrel (esetleg szódavízzel) öntenek fel, rendszerint citromhéjspirállal díszítik; széles és középmagas, vagy magas, s esetleg enyhén szélesedő pohárban, szívószállal kínálják
Coup: gyümölccsel, borral és pezsgővel készült ital; talpas, esetleg füles pohárban szolgálják fel (más források szerint gyümölccsel, fagylalttal és tejszínhabbal készített alacsony alkoholtartalmú ital)
Crusta: olyan (rendszerint rövid) ital, amelynél a pohár peremét crustázták, azaz porcukorral, vagy sóval díszítették; elsősorban finomabb talpas poharakat szokás crustázni, de előfordul szélesebb talpatlan poharaknál is; rendszerint szívószállal kínálják (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Daisy: gyümölcsöt, vagy gyümölcsszörpöt tartalmazó, mérsékelt alkoholtartalmú, rendszerint édes ital, sok tört jéggel készítve; széles, alacsony, vagy borospohárban, esetleg pezsgőskehelyben – gyümölcsökkel díszítve – szolgálják fel, szívószál és kiskanál is jár hozzá
Egg-Nog: tejjel (vagy tejszínnel) és tojással készült, édesített hideg vagy meleg ital, amelyet talpas pohárban szolgálnak fel, s rendszerint reszelt szerecsendióval díszítenek
Fix: tört jéggel készített, nagyobb alkoholtartalmú (egyes források szerint rövid, mások szerint hosszú 🙂 ital; talpas vagy talpatlan :-)) pohárban készítik és kínálják
Fizz: szódával higított citromos, cukros ital (lényegében alkoholos limonádé); boros, vagy magas, talpatlan, enyhén szélesedő, ún. fizz-pohárban szolgálják fel (ha még tojásfehérje is kerül a shakerbe, akkor Silver Fizz, ha sárgája, akkor Golden Fizz)
Flip: tojássárgájával készült édesített rövid ital; borospohárban, pezsgőskehelyben vagy keskeny talpaspohárban (rendszerint szívószállal) szolgálják fel; gyakran díszítik szerecsendió-reszelékkel; hideg és meleg változatai is léteznek
Frappe: sok-sok apróra tört jéggel (olykor fagylalttal) elkevert (egynemű) szesz, boros vagy pezsgőspohárban, szívószállal felszolgálva
Frozen: nagyon erősen hűtött – rendszerint jégkásába turmixolt – ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Glacé: apróra tört jéggel kevert, előhűtött rövid szeszes ital, amihez külön hideg vizet is kínálnak; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Golden: italok (pld. Fizzek) tojássárgájával készült változata
Grog: cukrozott és fűszerezett szeszes ital, amit forróvízzel (vagy teával) öntenek fel, s hőálló fülespohárban kínálnak
Highball: szénsavas üdítővel vagy szódával felöntött szeszes ital, melyet citrushéjspirállal díszítenek; magas, egyenes, vagy enyhén szélesedő talpatlan pohárban (esetleg ballonpohárban), szívószállal szolgálják fel
Ice Cream Soda: gyümölcsszörpből, fagylaltból és szódavízből készített, rendszerint alkoholmentes ital; kiskanál és szívószál is jár hozzá
Julep: friss mentával készült hosszú ital, amelyet hosszú egyenes vagy talpas pohárban, tört jéggel és szívószállal szolgálnak fel
Knickebein: olyan rétegezett ital, amelynél az egyes italféléket egy-egy tojássárgájával választják el; speciális, ún. knickebein-pohárban szolgálják fel
Koktél (Cocktail): bár a kevert italokat általánosságban is szokás koktélnak nevezni, a szűkítő szakmai értelmezés szerint a koktél rövid, legfeljebb 7 cl-es, keverőpohárban vagy shakerben hűtött, de végül leszűrt, s így jég nélkül felszolgált kevert ital, amelyet rendszerint előhűtött talpas (koktélos) pohárban szolgálnak fel
On the rocks: alacsony, széles, talpatlan pohárban, néhány jégkockával kínált (rendszerint nem kevert) ital; (lényegében csak felszolgálási módot jelöl)
Oyster: egyebek mellett (hús)levessel, fűszerekkel, tojássárgájával kevert párlat, amelyet főleg másnaposság ellen használnak
Pousse Café: különböző színű és fajsúlyú italokat tartalmaz, úgy egymásra rétegezve, hogy azok ne keveredjenek; keskeny, hosszúfejű, talpas pohárban, szívószállal kínálják
Puff: brandy (esetleg más párlat), valamint tej és szódavíz felhasználásával kevert hosszú ital
Puncs (Punch): eredetileg cukorból, citromléből, rizspálinkából, teából és vízből készült forró ital, amit fülespohárban szolgálnak fel; (ma már az e néven futó hideg és meleg italokban talán csak a cukor hozzáadása a közös 😉
Rickey: zöldcitromlével vagy citromlével készült, különösebben nem édesített, szódával felöntött frissítő ital, amelyet hosszú egyenes (ritkábban talpas) pohárban készítenek és szolgálnak fel, s rendszerint citromdarabbal/héjjal díszítenek
Scaffa: különböző színű és fajsúlyú italok egymásra rétegezve, de itt – ellentétben a Pousse Café-val – a rétegek kissé keveredhetnek
Shakerato: keveretlen és higítatlan ital, melyet shakerben – jéggel összerázva – jól lehűtöttek, majd pohárba szűrtek (csak felszolgálási módot jelöl)
Shooter: kicsi, vastag talpú röviditalos pohárban (stampedliben) felszolgált kevert vagy egynemű ital (csak felszolgálási módot jelöl)
Silver: italok (pld. Fizzek) tojásfehérjével készült változata
Sling: cukorral, citromlével és behűtött vagy forró ivóvízzel készült ital (más forrás szerint párlatból, likőrből és gyümölcsléből kevert, sok jéggel felszolgált ital)
Smash: friss mentával shakerben kevert párlat, sok jéggel felszolgálva
Soda: valamilyen szeszesital hűtött szódavízzel vagy szénsavas ásványvízzel felengedve
Sorbet: sok (gyümölcs-) fagylalttal készült és gyümölccsel díszített alkoholos ital; rendszerint kehelyben, kiskanállal (és szívószállal) kínálják
Sour: sok citrommal készült és kissé édesített hosszú ital, amelyet shakerben erősen hűtenek és boros, vagy magas, talpas, szűkülő szájú, ún. sour-pohárban szolgálnak fel (a régebbi irodalom még egy talpatlan, deréktájt karcsúsított fazont nevez sour-pohárnak)
Swizzle: darált jéggel készült hosszú ital, amelyet (jellemzően cukrozott) pálcával “fagyosra kevernek”, általában magas, talpatlan, egyenes pohárban kínálják
Toddy: (rendszerint forró) vízzel felöntött, s fűszerekkel is elkevert párlat
Tropicana: trópusi gyümölcsökkel, illetve gyümölcslevekkel készített kevert ital
Twist: olyan ital, melyet közvetlenül a felszolgálás előtt – egy citrushéjdarabka megcsavarásával – megpermeteztek citrusolajjal, majd a héjdarabkát is beledobták (csak felszolgálási módot jelöl)
Virgin…: kevert italok nevének első tagjaként az alkoholmentességre utal
Zoom: mézzel és tejszínnel készült ital; talpas pohárban, szívószállal szolgálják fel
A szakirodalom még számos más kokéltípusról is beszél, bár azok meghatározása olykor szögesen ellentmondó a különböző forrásokban. Azt a kreációt, amit még így sem sikerül besorolni, egyszerűen Fancy-Drink-nek, azaz fantáziaitalnak szokás nevezni.
A Limonádé készítéshez, általában gyümölcsöt és tiszta vizet használunk. Itt is széles a választék a klasszikus citromostól, a gyömbéres, mentásig. Érdemes átlátszó kancsóban, sok gyümölccsel, jéggel, hűtve bekészíteni és magas üvegpohárban szívószállal kínálni. A savanykás ízvilág, mint a citrom, narancs, homoktövis tuti befutó a szomjoltásban, de a pirosbogyósok is remek frissítők, és a bodzát se felejtsük ki.
A sikeres megvalósításhoz mi is szeretnénk hozzájárulni a meghosszabbított 2016.07. 31.-ig tartó “Limonádé Hetek – Értékes italok” akciónkkal
Ajánlatunk:
Hűsítő koktélok, limonádék, gyümölcslé készítéséhez is alkalmas
Homoktövis, Fekete Áfonya-Fekete Szeder, Fekete Berkenye, Kökény, Feketeribizli, Vörös Áfonya, Feketeribizli-Bodza azonnal oldódó (instant) granulátumok
Homoktövis lésűrítmények, Újjászületés Sűrítmény Homoktövisléből és Pirosszőlőhéjkivonatból 200 g és 340 g kiszerelésben, Fagyasztott homoktövisbogyó gyümölcs
Most bármely fenti termék 4 db rendelése esetén + 1 db Homoktövis Tablettát (30x) adunk AJÁNDÉKBA!
Akciós időszak meghosszabbítva: 2016.07.10-07.31-ig. kizárólag interneten keresztüli rendelés esetén
(Az ajándékot automatikusan adjuk a csomaghoz, a kosárban az ajándék nem jelenik meg!,Konkrét Elkészítési ötletek: a Blogban és a Homoktövis receptek fül alatt)