Érdekességek a nemesített homoktövisről

Egy kis tudomány: Homoktövis húsolaj karotinoid jellegű komponensei

A nemesített homoktövis fajtákban eddig megtalált karotinoid jellegű összetevőket, vegyületeket az alábbiakban soroljuk fel: közel 40 félét.

Homoktövis húsolaj karotinoid jellegű komponensei:

•alfa-karotin, béta-karotin, neo-béta-karotin, béta-zeakarotin , pro-gamma-karotin, gamma-karotin, prolikopin, likopin, neuroszporin, mutatokróm, hidroxi-alfa.karotin, béta-karotenál, kriptoxantin, taraxantin, szintaxantin,gazanixantin, rubixantin, lutein, likofill, essolcxantin,citraixantin, béta-citraurin, zeaxantin, tanzseraxantin, lutein-epoxid, anteraxantin, cisz-anteraxantin, likoxantin, flavoxantin, protetrohidro-likopin, luteoxantin, cisz-luteoxantin, violaxantin, cisz-violaxantin, vilaxantál, kapxantin, auroxantin, trollixantin, cisz-trollixantin, trollikróm.

Mindez egy mesterséges multi-vitaminban „le van tudva” egy komponenssel, általában a béta-karotinnal. Ebből is érzékelhetjük, hogy milyen széles spektrumban tartalmazza a nemesített homoktövis a bioaktív hatóanyagcsoportokat. A példa kedvéért csak felsoroltuk, hogy a karotinoid (A-vitamin elővitaminja) milyen konkrét természetes anyagokból áll össze, érzékeltetve ezzel is, hogy a „Természetes vitaminok” milyen széles választható menüvel szolgálnak szervezetünknek, szemben a mesterséges, egyedi vagy multivitaminokkal.