A történelem nyomában, legendák a homoktövisről

A kínai császároktól, az ókori görög versenylovakon át az űrhajósokig.

Kevesen tudják, hogy Nagy Sándor hadjáratát a Perzsa Birodalom ellen a homoktövis levél mentette meg. Nagy Sándor serege a magas hegyekben átkelt elcsigázott emberek és lovak egyaránt, a vadon termő homoktövis levél-massza fogyasztásával kaptak új erőre, vélhetően annak 20-25 % fehérje tartalma, valamint magas vitamin és mikroelem tartalma miatt.

dzsingiszkan homoktövisről

A Tibeti Medicina kincse:

Az egyik legrégebben alkalmazott gyógynövény Tibetben a homoktövis, melyet az egészség kincsestárának is neveznek. Többen használják, mint a ginzeng gyökeret. Az i.e. XI. századból származó tibeti leírásban, a Shi Bud Idianban is beszámolnak a homoktövis bogyó gyümölcsének gyógyhatásairól. A homoktövis bogyó a kínaiak szerint minden gyógynövény királynője. A kínai császárokat már többezer évvel ezelőtt is ezzel gyógyították. A legenda szerint Dzsingisz Kán hadserege is homoktövis olajat fogyasztott a jobb erőnlét és állóképesség érdekében.  Hippokratész írásaiban szintén találunk hivatkozásokat a homoktövisről, melyet gyomorproblémák ellen alkalmaztak.
Az ókori görögök versenylovaikat etették a homoktövis gyümölcsével az Olimpia előtt fizikai erőnlétük fokozására és, hogy  csillogová varázsolják az állatok szőrét. Innen ered a homoktövis görög elnevezése is: hippos =ló, pheas =fényes

versenylovak homoktövisről

A szlávok napjainkban is sokmindenre használják a homoktövis termését és olaját. Kirill, aki megalkotta a szláv ábécét, homoktövis olajjal gyógyította a sebesülteket és a betegeket. Tőle később a kozákok is átvették ezt a mintát és nemcsak a sebek kezelésére, de a gyümölcsöt az erőnlét és az általános egészségi állapot javítására is használták.
A szibériai vadászok is – a szibériai cédrus fenyőmagolaja mellett – kedvelik a homoktövis kissé savanykás ízét és frissítő hatását, ezért szívesen fogyasztják a gyümölcsöt, melyet szibériai ananásznak is neveznek. Brezsnyev is gyakran fogyasztott homoktövis olajat, mivel az alkohollal szemben is védi a szervezet sejtjeit. Sőt az űrhajósok speciális diétájában is helyet kap a homoktövis immunerősítő és roboráló hatása miatt.
Skandináviában és az északi vidékeken az egyik legértékesebb téli gyümölcs a homoktövis. Europában sokkal később kezdtek el érdeklődni iránta.