Karácsonyi Grog – A Matrózok itala új köntösben

A karácsonyi időszak alatt nem csak a családom, de a barátaim is sokszor beugranak hozzám látogatóba egy hosszabb-rövidebb beszélgetésre, a sok rohangálás után jól esik egy kicsit megadni a módját a kényeztetésnek. Ilyenkor finomságokkal kínálom őket, attól függően ki érkezik autóval, kinek lehet esetleg alkoholos téli itallal, pl. forralt borral, téli fűszeres teával, punccsal, bóléval kedveskedni. Szeretjük a változatosságot, kísérletezést, így lett mostanság nagy kedvencünk a grog homoktövissel. Hihetetlenül egyszerű az elkészítése és nagyon finom.

 

Házi grog elkészítése:

Hozzávalók 4 személyre:

5 dl fekete tea

2 kis kupak 100% homoktövis préslé („Újjászületés”)

1 dl rum

4 teáskanál cukor (lehet tetszés szerint nyírfacukor, barnacukor, eritritol, stevia, édesítőszer, stb.)

1 narancs

1 rúd fahéj

5 szem szegfűszeg

Díszítéshez

1 citrom, cukor

 

Elkészítés:

Készíts öt deci jó erős fekete teát egy nagyobb edényben. Keverd hozzá még forrón a rumot, a cukrot, a szegfűszeget, a fahéjat. Kis lángon melegítsd forrásponting, keverd meg, majd takard le, és hagyd állni legalább öt percig, ezt követően öntsd bele a homoktövis préslét majd újból keverd össze és hagyd állni, amíg az ízek jól összeérnek. Kis pihentetés után szűrd le.

 

A citrom levét facsard ki, mártsd bele a pohár száját, majd forgasd meg a cukorban is. Rakj bele egy szelet narancsot, óvatosan öntsd bele a forró italt. Díszítsd citrom- homoktövis vagy narancsdarabokkal. A grogba kevés gyömbért is keverhetsz. Forrón kínáld, a maradékot tedd vissza a melegre.

Cheers! 😊