Homoktövis az Echo TV/ Vidék élni akar. c. műsorában

Téma: A homoktövis-termesztés közfoglalkoztatási és gazdasági lehetőségei Magyarországon. (pl. homoktövis jelentősége, termesztése, táplálkozásélettani hatásai, feldolgozásának lehetőségei és korlátai, kutatási területei, a benne rejlő foglalkoztatási potenciál, termékek előállítása stb.)

Egyre többen ismerik fel a homoktövis egészségmegőrző áldásos hatását és ezért egyre többen telepítenek homoktövis ültetvényeket feldolgozás és értékesítés céljából. Ma Magyarországon több mint 500 hektár Homoktövis ültetvény létezik, ezek közül az Alföldön található 16 hektár, amit az Újszászi önkormányzat telepített, de önkormányzati telepítés folyt Jásszentandráson is. Az Önkormányzati telepítések a közfoglalkoztatottak munkahelyteremtését is szolgálják.

Ugyancsak fontos megemlíteni a Homoktövis fajtákat, ugyanis léteznek   “desszert” és “vitamin” fajták. A vitamin fajta (orosz fajták) alkalmasak desszertnek is, de, a desszert nem alkalmas vitaminnak.  Tehát a vitamin fajtáknak annyival  magasabb az összvitamintartalmuk.

Prof. Dr. Dörnyei József

Prof. Dr. Dörnyei József 1982 óta, szinte  úttöröként kezdte Magyarországon a “Homoktövis” téma megismertetését, az elmúlt több mint két évtizedben az országot járva, tudományos előadásokat, konferenciákat tartott a témában és a legmagasabb szintű tapasztalatokkal rendelkező szakemberként részt vett a jövő nemzedékének szakemberképzésében is. Munkáját 2012-ben Jedlik Ányos díjjal jutalmazták.  Üzemében mára több mint 23 féle márkázott homoktövis termék készül a  Nemesített Homoktövis (vitaminfajta) gyümölcséből. (Élet Erő, Újjászületés márkanéven ill. a professzor saját aláírásával fémjelezve). A legrégebbi termék ezek közül a Homoktövis Húsolaj, a legújabb fejlesztés a Homoktövis Max.

A műsorról készült videó megtekinthető a youtube-on és az echo TV oldalán:

https://www.youtube.com/watch?v=ejOqxno-2Nshttps://www.youtube.com/watch?v=ejOqxno-2Ns

http://www.echotv.hu/video/113410/20160618_A_videk_elni_akar