Február  a Farsang hónapja – Télűzés maszkokkal – Farsangoljunk egészségesen!

A farsangi időszak lényege a véget nem érő mókázás, a felhőtlen kacagás. Hamarosan véget ér a tél, minden új életre kel. Kövessük le, hogy honnan is ered ez a hagyományos ünnep, milyen népszokások kapcsolódnak hozzá.

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Vízkereszt napja január 6-a, hamvazószerda minden évben más dátumra, egy szerdára esik. A vallást gyakorlók életében hamvazó szerda után indul a nagyböjt időszaka, amikor is a böjtölés és a Jézus halálára való emlékezés miatt nem szerveznek mulatságokat, ezért ezen időpontig tudjuk kipihenni a tél fáradalmait, vigadhatunk farsangvasárnaptól húshagyó keddig. Ebben a három napban tartják meg Magyarországon a mohácsi busójárást, és számos nagyvárosban a karneválokat. A nagyböjt időszakában tilos volt esküdni is, ezen időszak kivételével azonban a február kedvelt házasságkötési időpontnak számított. A farsang egy zajos, nevetéssel, jó kedvvel teli mulatság amelyet ősi hiedelmek, babonák hívtak életre. Jó móka minden évben a gyerekkel elkészíteni saját kezűleg a farsangi maszkot vagy a fánkokat.

A hagyományos farsangi étkek helyett érdemes kipróbálni az alábbi egészséges, reform desszert recepteket Dr. Dörnyei Olga orvos reformkonyhájából:

   

A receptekért látogass el : https://homoktovis.hu/category/homoktovis-receptek/ oldalra.

A középkori hiedelmek szerint a tél utolsó napjaiban, amikor a nappalok egyre rövidebbek, azt hitték, hogy a Nap elgyengül, és a gonosz szellemek ez által kelnek életre. Felvonulással, beöltözéssel és boszorkánybábú égetéssel akarták a gonosz szellemeket elűzni, ezért a régi jelmezek, mind ijesztőek voltak, annak érdekében, hogy elűzzék a halált és a hideget.

A középkori Magyarországon több társadalmi réteg is megünnepelte a farsangot. Egyfelől a nemesi udvarokban bálokat rendeztek, másrészt a polgárság és a falusi lakosság is farsanghoz kapcsolódó rendezvényeket szervezett. Általában farsang utolsó vasárnapján tartották a kifejezetten asszonyok részére megálmodott asszonyfarsangot. Ez a nap a szabályok felrúgásának és a nemi szerepek összeolvadásának ideje, kitűnő alkalom arra, hogy a nők elengedjék magukat. Az asszonyfarsangon, csakis asszonyok vehettek részt, akik az év egyetlen napján korlátlanul ihattak, szórakozhattak.

Jelmezekbe, maszkokba öltözve vonultak fel az utcákon. Különböző játékokat, vetélkedőket rendeztek, de ilyenkor volt a legtöbb lakodalom is a falvakban. Aki pedig pártában maradt, azt ebben az időszakban különösen durva, vénlánycsúfolókkal gúnyolták.